Az oldal használatával ön beleegyezik abba, hogy a weblapunk cookiekat tároljon az ön számítógépén.
x

Vizsgálatokról közérthetően

Alapvizsgálat:

Részletes kórelőzmény, leletvizsgálat és fizikális vizsgálat mellett, vérnyomásmérés és 12 csatornás EKG vizsgálat véleményezés és javaslat képezi a vizsgálat részeit.

EKG: 12 csatornás, a szív elektromos tevékenységének kapcsán jelentkező impulzusokat rögzítő orvosi műszer, mely szívritmuszavarok, vezetési-, vérrellátási zavarok, zajló vagy lezajlott szívinfarktus diagnosztizálásához használt eszköz.

ABPM:

A magas vérnyomás ( hypertonia) felismeréséhez és a megfelelő kezelési mód kiválasztásához, ennek eredményességének kontrolljához szükséges diagnosztikai eszköz. Optimális vérnyomás beállításhoz sokszor nehezen nélkülözhető. Részletes tájékoztatást ad nem csak az aktuális szisztolés és diasztolés vérnyomásról és a pulzusról, hanem az artériás középnyomásról, napszaki ingadozásról, illetve egyéb paraméterkről végzett statisztikai értékelések segítenek az optimális gyógyszerelés kiválasztásában. Sajnos a vérnyomásbetegség az esetek 98 %-ban nem gyóygítható, viszont kezelése szükségszerű. Nem csak mint szív-érrendszeri rizikófaktor, hanem mint a napi tüneteket okozó- fejfájás, alvászavar, teljesítmény csökkenés stb.- megbetegedés kezelése javítja az életminőséget és a mindennapi konfortérzetet is. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Holter EKG:

Ritmuszavarok diagnosztizálásához szükséges, folyamatos 24-48-72 órás több (általában 3) csatornás EKG görbe rögzítési lehetőségét biztosító eszköz. Szívdobogásérzés, alacsony vagy magasabb pulzusszám, eszméletvesztés esetén fontos diagnosztikai eszköz. Koszorúér szűkület esetén fellépő ritmuszavar, szívinfarktus utáni ritmusanalízis igénye esetén szintén hasznos. Kardiológiai mágánrendelésünkön a  vizsgálatot járóbetegként végezzük, alapvetően két alkalommal történő megjelenést igényével. Az első alkalommal mellkasra elektródák felhelyezése és a készülék felprogramozása történik, a második alkalommal az adatok kiolvasása és értékelése mellett további kezelési, terápiás javaslatot adunk. Az események rögzítésében és a jelfeldolgozás erősségében a készülékek, szoftverek jelentős különbbséget mutatnak. Alapvetően elvárható a keszüléktől a pitvari és kamrai ritmuszavarok, kóros ingerképzési, ingervezetési zavarok, blokkok, pitvarfibrillatio, kórosan meglassult vagy meggyorsút szíritmus, pulzusszám statisztika és ütéskimaradások felismerése, elemzése. Természetesen a gépi diagnosztika is részletes és tételes kardiológus szakorvosi áttekintést igényel, sokszor artefaktumok nehezítik a diagnózis felállítását. Az esetek egy részében meglévő ritmuszavar mellett sem tudunk rögtön definitív diagnózist felállítani, ugyanis a szíritmuszavarok egy része, időszakosan rohamszerűen jelentkezik. Ilyenkor a legoptimálisabb a panasz alatt EKG-t készíteni vagy ennek hiányában elnyújotott felvételt, esetlegesen a felvétel ismétlését eszközölni. A ritmuszavarok diffrenciálása nagyon fontos, ugyanis ezek egy része rosszindulatú, kezelés nélkül fatális szövődményeket idézhet elő, míg más részük a hirtlen szívhalálért felelős. Ezek egy része genetikailag determinált, míg ásik része valamilyen egyéb szívbetegséghez, leginkább koszorúér szűkülethez társulhat. Így ezirányú további vizsgálatokkal az esetek jelentős felismerhető és rendezhető a kórok, csökkentve a szövődmények és a hirtelen szívhalál kockázatát. A ritmuszavarok nem válogatnal életkor és nem szerint sem, de természtesen ezek fajtái igen. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Terheléses EKG:

Fizikai aktivitás indukálása mellett, protokoll szerinti terhelési szinteknél folyamatos EKG regisztrálás történik. Részben a terhelhetőségről, magas vérnyomásos válaszreakcióról, ritmuszavarokról, részben a szívizomzat vérellátási zavaróról ad információt. Mellkasi fájdalom kivizsgálásához, szívinfarktus előtti állapotok értékeléséhez, szívinfarktus szívkoszorúér sztentelés vagy szívsebészeti éráthidalás után állapotok ellenőrzéséhéhez is használjuk. A vizsgálatot végezhetjük gyógyszeres védelemben és gyógyszer elhagyása mellett is. Ez utóbbi esetben a vizsgálat előtt 48 órával a nitrát, digitális, ß blokkoló, trimetazidin elhagyását kérjük. A viszgálat során nyugalmi vérnyomás és pulzus ellenőrzése után mellakasi elektródák ( előtte depilálás ajánlott) felragasztása után protokoll szerinti lépcsőzetesen emlelkedő tehelést vagy gyógyszeres terhelést kezdünk. Fontos, hogy egyenletes, a javasolt tempóval tünetlimitáltan, vagy a célfrekvenciáig folytassuk a vizsgálatot. A szívterhelése mellett folyamatos EKG regisztrálás történik, rögzítve mind a ritmuszavarokat, mind a kóros EKG változásokat. A terheléses EKG értékelésével a vizsgálat  a mellkasi fájdalom differenciálásában nagy hangsúlyt kap. A terheléses EKG-t részletes kardiológiai vizsgálatnak kell megelőznie, kivitelezése kardiológus kontrollja mellett történik, eredménye a többi kardiológiai vizsgálattal együtt értéklelendő. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Szívultrahang:

A szív szervi állapotáról legtöbb információt adó rutinszerűen alkalmazott nem invazív eszköz. A szív anatómiai struktúráiról, gyermek kardiológia kapcsán diagnosztizált fejlődési rendellenességek követése mellett, a szerzett szív szívhibák, magas vérnyomás okozta kóros szívterhelésről, szívbillentyű betegségekről, szív vérellátási zavaráról, lezajlott szívinfarktusról ad információt. A kardiológiában alkalmazott ultrahangkészülékek szakmaspecifikus szoftverel ellátott, magas jelfeldolgozású és nagy áramlási sebességek mérésére is alkalmas orovosi műszerek. Épen ezért nem alkalmas minden ultrahang készülék a szív vizsgálatához.A legtöbb gyártó is kardiológia specifikus platformot biztosít a kardiológus szakorvosi felhasználás részére, amit kardiológiai magánrendelésünkön is használunk. A vizsgálat végezhető mellkasfalon, vagy a nyelőcsőbe vezett transzdúceren keresztül. A 2 vagy 3D móddal részletes és teljes szív szervi struktúrája mérhető fel. Láthatóvá válnak a szív anatómiai részei, ezek kóros eltérései. Fontos információt ad a szívizomzat mozgásáról, ami a szív vérellátási zavarára, lezajlott vagy zajló infarktusra, a globális teljesítményre, fejlődési rendellenességekre, a billentyű apparátus struktúrális eltéréseire mutathat rá. Az M- mód  technika elsősorban, de nem kizárólag mérésekhez hazsnált, objektivizált paraméterket adó nagyon fontos része a kardiológiai vizsgálatnak. A color doppler technikának elsősoban a szívbillentyű hibák, shunt áramlások definiálásáhaz, pontos méréséhez használt módszer, ami nélkülözhetetlen - a szíbillenytű szűkületek vagy nam megfelelő záródásuk esetén - az betegség követésében, a felmerülő szívműtét időpontjának optimális tevezésében. Természetesen a szívultrahang - a többi vizsgálómódszerhez hasonlóan - csak globálisan értékelhető, bár bizonyos kardiológiai betegségek esetén nélkülözhetetlen a további kezelési stratégia meghatározásában. Az EKG ellett a szívultrahang a kardiológus egyik legfontosabb segítsége. Mivel kóros sugárzással nem jár, nem terheli a szervezetet, a szívet, kockázatmentes, ezért elvégzése, ismétlése javasolt,de nem minden esetben szükségesa  kardiológiai szakvizsgálat során. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Szívkatéteres viszgálat ( cornarographia):

A fent említett nem műtétes vizsgálatok ismeretében, kórházi körülmények között végezhető műtétes beavatkozásnak minősülő, csukló-, vagy combartériás behatolásból kivitelezhető beavatkozás, melynek kapcsán koszorúér-tágításra, sztent implantációra van lehetőség tervezetten, vagy akár sürgősséggel instabil állapot esetén az infarktus megelőzésére kezelésére nyújt megoldást. Általában altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás során a szívizomzat vérellátását, ezáltal túlélését biztosító koszorúerekbe orvosi fém implantátum (sztent) kerül behelyezésre, amit magas nyomású ballon felfújásával rögzíthetünk. Természetesen ezek az implantátumok az érrendszerben maradnak, melyeket az ér belhártya körbenövi és a szervezet részévé válva, kipányvázva az eret tartós, megfelelő vérellátást biztosítnak. Ezek a beavtkozások sajnos nem kockázatmentesek, így részletes kardiológiai kivizsgálásnak, megfelelő indikáció esetén teljes a kardiológus általi teljes tájékoztatást követően kórházban végezhetőek el. A kockázati faktorok ellenére, napjainkban már rutin beavtkozásnak tekinthetőek. A katéterezési technika fejlődésével nem csak a koszorúér szűkületek kezeléseben használt sztentípusok, a legújabb gyógyszerkibocsátó fémhálótól a felszívódó sztentekig, hanem akár billenytyűbetegség, vagy akár terápiarezisztens magas vérnyomás is kezelhető katéteres beavatokásokon keszresztül. Kardiológiai magánrendelésünkön a beavatkozásra  igény esetén előjegyzést biztosítunk.

Pacemaker implantáció (ritmus-szabályzó):

Helyi érzéstelenítésben végzett, a leggyakrabban a vénás rendszeren a szív üregébe vezetett elektromos impulzus érzékelésére, leadására, ritmuszavar kioltására alkalmas eszköz, beültetése kórházi háttér mellett történik, amit részletes kardiológiai vizsgálat előz meg. A paceamker sokszor nélkülözehetetlen, állandó működésével biztosítja a túlését illetve a megfelelő életminőséget, míg más esetekben csak ideiglenesen kapcsol be, biztonságot nyújtva a használója számára. Mivel a készülék áramforrását telep biztosítja ezért ennek élettartama a felhasználás mértékének függvényében változhat. A készülék működése ritmuszavarok, felmerülő hibák lekérdezése időszakos bemérés alapján történik meg. Napjainban a pacemaker technika is folyamatos fejlődésen megy keresztül, csökkentve az eszköz méretét, kiküszöbölve a esetleges eletródahibák, megtöretés, szigetelési zavar okozta hibákat. Ezek, az akár direkt szívbe implantálható komplett eszközök még nem rutinszerűen használt eljárások. Jelenleg a jobb vagy bal oldali mellkasfélre egy fél gyufásdoboz nagyságú, de annál lényegesen vékonyabb telep, mig a szívbe vezetett elektródák kerülnek implantálásra. A részeltes kardiológiai vizsgálat nem nélkülözhető a szívritmus- vezetési zavarok esetében sem. Ezek hátterében az esetek egy részében valamilyen befolyásolható, kezelhető szívbetegés állhat. Kardiológiai magánrendelésünkön a beavatkozásra igény szerint előjegyzést biztosítunk.

Elektrofiziológiai vizsgálat:

A vizsgálat célja a szív ingerképzési, vezetési zavarainak feltérképezése, katéter abbláció szükségének és tervezésének meghatározása. Invazív műtétes beavatkozásnak számít. A vizsgálat során helyi érzéstelenítésben a combvénán vagy a nyaki fővénán keresztül speciális elektródkatétereket vezetnek fel a szívbe, és ezeken keresztül egy külső szívingerlő készülékkel meghatározott protokollok szerint a szívet ingerelik. Az ingerléssel gyakran ki is váltható a panaszokért felelős ritmuszavart, ilyenkor lehetőség van a ritmuszavar kialakulásáért felelős ingerképző góc vagy kóros ingerületvezető pálya pontos helyének megtalálására. Bizonyos fajta szívritmuszavarok esetén lehetőség van a kóros ingerképző góc vagy ingervezető pálya katéteres hőkezeléssel való megszüntetésére, ezt nevezzük ablációnak. Ilyenkor a katétert a megfelelő szívterületre helyezik és a katéter végét felmelegítik vagy hűtik, emiatt az adott pontban a szívritmuszavarért felelős sejtcsoportok elhalnak. Az abbláció nem minden esetben jelent végleges gyógyulást. Ilyenkor további gyógyszeres, vagy pacemaker kezelés illetve a vizsgálat ismétlése megfontolható. Fontos, hogy a beteg a korábban készített kóros EKG-t vigye magával, ugyanis ez az abláció tervezésében nagyon sokat segíthet. Kardiológiai magánrendelésünkön a beavatkozásra igény szerint előjegyzést biztosítunk.

Kardiológiai rehabilitáció:

A cél, hosszú távon minimálisra csökkenteni az újabb infarktus vagy a további szívproblémák kockázatát. A program állapotfelméréssel kezdődik, ennek során az orvos megismerkedik a beteg kórtörténetével, felméri az általános és a kardiológiai állapotát. Ezt követően tervezik meg a rehabilitációs programot.  Ennek része a személyre szabott edzésterv, az étkezési tanácsadás, a dohányzásról leszokást segítő program, a pszichoterápia, a relaxációs tréning, a szívgyógyászati alapismeretek elsajátítása, illetve a szabadidős és a szexuális tanácsadás és a stresszkezelés. Ez komplex program, amelyben a felépülés, lábadozás időszakában több szakember segít összehangolt munkával visszazökkenni a hétköznapokba. A kardiológiai rehabilitáció után általában újból közel teljes értékű életet élhet a beteg, ám a szemléletváltás fontos. A rehabilitáción megszerezett ismereteket át kell ültetni a mindennapokba, a rizikófaktorok csökkentése érdekében. 

 

Kapcsolat

Kérjen előjegyzést

  • 4400, Nyíregyháza, Agyag u. 12.
  • 70/511-77-11 vagy 70/419-26-27
  • drbakksandor@gmail.com